Voordat we het gaan hebben over het gebruik van ‘de Foamrollers’, zal ik eerst het begrip ‘fascie’ uitleggen. Je moet ‘fascie’ zien als een soort bindweefselvlies dat onderhuids een vlies vormt om het hele lichaam. Het is een heel dun vlies, je zou er de krant door kunnen lezen. Hoewel het dun is, is ‘fascie’ erg sterk en dat moet ook want het heeft een aantal functies. Als eerste geeft het ondersteuning aan het lichaam. Ten tweede is het een aanhechtingsplaats voor spieren. Ten derde verbindt ‘fascie’ alle delen van het lichaam met elkaar.

Alles in het lichaam staat in verbinding met elkaar en als ergens iets niet functioneert kan het verder op in het keten problemen veroorzaken. Die keten noemen we in het Engels ‘kinetic chain’ deze bestaat uit meerdere structuren: spieren, pezen, ligamenten, ‘fascie’ maar ook zenuwen en het centraal zenuwstelsel en tot slot de gewrichten.
Deze structuren werken allemaal samen en zijn tegelijk afhankelijk van elkaar. Als één structuur niet goed functioneert, moeten de andere structuren overcompenseren. Dat kan leiden tot overbelasting, vermoeidheid, foute bewegingsuitvoering wat uiteindelijk leidt tot blessures.

Vele van deze blessures zijn ook wel het gevolg van spierknopen of spierverkleving ook wel triggerpoint genoemd. Ze voelen aan als een verharding in de spieren die erg gevoelig zijn voor druk, met andere woorden het doet pijn als je er op drukt. Dat zijn ook plekken in je spieren die niet meer kunnen verkorten of goed kracht kunnen leveren.
Triggerpoints kunnen worden veroorzaakt door trauma (ongeluk), overbelasting en overtraining, een slechte houding en of te weinig rust tussen je trainingen.

Met ‘Self Myofascial Release’ ga je aan de slag om de triggerpoints op te lossen en je bewegingsverloop weer beter te laten verlopen.

Bij Jagersport ga je aan de slag met ‘de foamroller’ en leer je alle oefeningen. Het is een éénmalige workshop.

Wat houdt deze workshop in?
Je krijgt volledige uitleg over hoe je de triggerpoints kan behandelen met behulp van een ‘foamroller’. Je krijgt een ‘foamroller’ mee aan het einde van de workshop, zodat je dit thuis verder kan beoefenen. Deze workshop duurt ongeveer twee uur en kost 80 euro.

Indien gewenst kan er uiteraard een herhalingsworkshop gegeven worden. Dan worden de oefeningen nogmaals uitgevoerd met ‘de foamroller’. Er wordt dan gekeken of je de oefeningen goed beheerst. Hiervan zijn de kosten 40 euro.